måndag, juli 25, 2011

Partierna i Sveriger om dådet i Norge, till Norges Regering och dess folk;


* - Det är en oerhörd sorg och tragedi för de drabbade, deras anhöriga och för hela det norska folket. Det är ett angrepp på en hel nation, på vårt fria och öppna samhälle och på demokratin. Jag är bestört över det som hänt och mina tankar går till Norge denna dag, säger partiledare Göran Hägglund.


* Terrordåden som vårt grannland har utsatts för är så fruktansvärda att det är svårt att ta in.

En bilbomb i centrala Oslo riktad mot regeringen och ledande tjänstemän. En kallblodig massaker på ungdomar engagerade för en bättre värld.

Tragedin har tagit många liv, exakt hur många vet vi inte än. För mig är det ofattbart. Mina tankar finns hos dem som har förlorat eller saknar nära och kära, hos de ungdomar som för resten av sina liv kommer att bära mardrömmen på Utöya i sina minnen. Hos det norska folket.

Vi har sett ondska förut och vi kommer att se den igen. Vårt sätt att bemöta den är givet. För att citera Norges statsminister Jens Stoltenberg: "Vårt svar är mer demokrati, mer öppenhet och mer humanitet."

Norge, mitt andra hemland, befinner sig i djup sorg, och vi finns alla med det norska folket i denna mörka stund. Medkänsla, inte fruktan, är vad vi tillsammans ska använda för att bekämpa terrorn och det obegripliga hatet.

Liberala hälsningar
Jan Björklund


* Sverige Demokraterna, Jimmie Åkesson; Det är med förskräckelse och sorg som vi följt rapporteringen från vad som drabbat vårt grannland. Våra tankar finns nu hos offren, anhöriga och hos hela det norska folket. Det återstår mycket utredningsarbete innan vi får en klar bild av vad som har hänt, men vi kan redan nu konstatera att detta är ett angrepp på hela det demokratiska samhället. I sådana här stunder är det av stor vikt att vi är konsekventa med att vi aldrig kommer acceptera att våld och terror får fotfäste i vårt demokratiska och öppna samhälle.


* - Jag beklagar djupt de tragiska dåd som idag drabbat Norge och det norska folket. Vi är många i Sverige som känner stor sorg och bestörtning över det som hänt. Tankarna går givetvis till de drabbade och deras anhöriga. Det råder fortsatt stora oklarheter kring det inträffade men det råder ingen tvekan om att detta är ett oerhört angrepp mot respekten för människoliv och mot Norge som nation. Jag vill därför framföra mitt och Centerpartiets varmaste deltagande till det norska folket. /Maud Olofsson


* Fredrik Reinfeldt; Det talande ordet gäller.

Det ofattbara har drabbat våra nära grannar i Norge. Över 90 människor har fått sätta livet till. En enskild gärningsman är så här långt anhållen för vad som troligen är det värsta våldsdådet i Nordens moderna historia.

Bilderna och berättelserna river om i oss alla. Det besinningslösa, fega dödandet, rädslan, flykten, kontakterna som har varit med anhöriga. Vittnesbörden som kommer från de som överlevde, kampen för liv som står med de som är skadade, men tyngst av allt sorgen över dem som har gått förlorade. Därtill stor förstörelse av Oslo.

För hela det norska samhället väntar nu en svår prövning. Men frågorna kommer att komma till oss också här i Sverige. Jakten på svar, önskan att förstå, ilskan och rädslan över hur någon kan vara kapabel att göra detta mot sina medmänniskor. Minns att det en extremist gör väldigt ofta användas av andra extremister för att utnyttja. Vår uppgift är att visa på en annan väg.

En väg för samling, för människor emellan i möten, i kyrkor och i föreningar. I prövningens stund så måste vi alla stå upp och visa vad som är viktigt: att respektera varandra, att vara rädda om varandra, att stå upp för demokrati, öppenhet och att visa respekt för alla de människor, inte minst unga människor, som har valt att engagera sig politiskt, ideellt för demokrati i demokratins tjänst.

Från svensk sida så har vi erbjudit hjälp. Vi har på alla sätt uttryckt vårt varma deltagande. Jag hade själv igår kväll direktkontakt med statsminister Jens Stoltenberg för att framföra vårt djupa deltagande och vårt erbjudande om hjälp. Det har också skett via andra kontakter i regering och på andra sätt mellan Sverige och Norge. Vi är nu många som är beredda att stå det norska folket bi och hjälpa till. Vi är många som nära följer utvecklingen.

Idag är våra tankar med Norge


* Käre Jens och Raymond,

Det är med bestörtning och stor sorg vi har nåtts om nyheterna om tragedin i Oslo och på Utøya.

Våra tankar i denna svåra stund går naturligtvis till de många offren och deras anhöriga, men också till er, våra vänner i Arbeiderpartiet.

Norsk och svensk arbetarrörelse har en särskild relation, en relation som för många har grundlagts i unga år i samarbete mellan AUF och SSU. Generationer unga SSUare har besökt AUFs traditionsenliga sommarläger på Utøya och deltagit i stimulerande politiska diskussioner om fred, frihet och solidaritet. På Utøya har det genom åren knutits bestående vänskapsband mellan våra båda partier och länder.

De illvilliga dåden i Norge är ett bestialiskt angrepp på demokratin och vår öppna samhällsmodell. Våra partier står varandra mycket nära och vi ska tillsammans visa att våld och terror aldrig får fotfäste i våra samhällen.

Vi kan försäkra Er att vi och det svenska partiet är redo att göra vad som står i vår makt för att i bistå och stödja Er i denna svåra stund.


Med medkänsla och ömhet,

Håkan Juholt, Partiordförande
Carin Jämtin, Partisekreterare


* Miljöpartiet de Gröna uttrycker vårt djupa deltagande med alla drabbade i Norge och deras anhöriga

Inga kommentarer: