onsdag, maj 11, 2011

Symboler och dess innebörd..

.. kan vara så otroligt många.
Särskilt om man kopplar dem till negativa upplevelser eller negativa händelser.

Vi kom i diskussion om en sådan händelse idag.
Via en bild på ett känt STORT socialt forum gick drevet på sätt o vis.


De allra flesta levande människor idag kopplar hakkorset som det ser ut idag, till nazismens hemska varande under 2:a världskriget.. och det isig är det väl ingen som ifrågasätter egentligen, eller hur?! I en del länder som t ex, Tyskland och Österrike är dessa symboler förbjudna, vilket ingen ifrågasätter eller motsäger sig heller säkert. Vem har inte förståelse för det?

Kan man skämta om det? Som på bilden ovan?
Jo det tycker väl jag att man kan få skoja om lite olika saker.
Många skojar om handikapp, invandrare, terrorister, blondiner mfl utan att det skapar nån större orkan.



Måste beskriva hakkorset(svastikan som det heter), ursprung osv;

Bilden till höger: Moturs svastika från 100-talet e.Kr. Svastika (sanskrit lyckobringande tecken) eller hakkors är en typ av liksidigt kors. Det är en symbol som länge förekommit i flera olika kulturer, men har särskilt i europeiska kulturer blivit starkt belastad efter att nazisterna anammade den som sin symbol. I flera andra kulturkretsar fortsätter symbolen att användas. Svastikan kan peka antingen medurs eller moturs.

Svastikan har mångtusenåriga traditioner i delar av Asien, bland annat Indien och Japan, och är alltjämt populär där. I indisk och persisk kultur är den en uråldrig symbol för solen samt Mithra. Den förekommer som heraldiskt vapen för flera japanska adelsätter. Den används exempelvis likaså inom hinduismen och den tibetanska religionen såsom lyckotecken.


I Indien är den medurs vridna svastikan (卐) vanligast, medan den moturs vridna varianten (卍) är vanligast i Kina, Korea och Japan, där den bland annat symboliserar buddhistiska tempel på kartor, på samma sätt som korset symboliserar kristna kyrkor. På kinesiska (mandarin) kallas den wàn, på japanska för manji.


I Sverige användes fram till 1933 en svastika som logotyp för det elektrotekniska företaget ASEA. Företagets VD beslutade då att ta bort den på grund av associationerna med Nazityskland. Svastikan har även använts som kartsymbol i svenska kartverk som symbol för kraftverk.

Resten är modern historia nu.
Nazisterna snodde symbolen som har betytt mycket för andra och besudlade den med blod.
Men betyder det att den är en symbol som är antastbar?
Mycket beror ju på hur/vad människor tycker att just den symbolen(vilken som helst egentligen) betyder för just den personen.

Ett ämne som alltid blir hetsigt när det diskuteras... och nödvändigt!

Inga kommentarer: