söndag, april 03, 2011

Otur? - vecka 13...


Vilken vecka detta har varit!
Kotten blev sjuk i tisdags. En stor bula hade uppstått under hakan, ungefär som en extra haka eller dubbelhaka. Jag kunde känna att det var hårt och storleken var som femkrona. Den ömmade väldigt mycket när jag tryckte lite på den, tyckte hon.

På onsdagen ringde jag till den öppna mottagningen och vi fick tid på förmiddagen. Enligt läkaren var det skörtlar som svullnat och direkt pekade hon på att det var Kottens piercing i läppen som var orsaken. Till saken hör att det inte gjorde ont nånstans kring piercingen eller i den, bara under hakan.
- ibland(?!!) tror jag att det är lätt att påstå saker utan att egentligen veta, även om det är läkare..
Läkaren sa iaf; Du drar på dig konstiga saker.. Detta baserade hon på att för 4 veckor sedan var vi tvungna att besöka dem pga värk i höger öra tillsammans med svullnad på samma sida som spred sig neråt halsen och upp med kinden. Då var det - Bältros!!!
Hur som helst...
Vi for hem utan nån sorts vetskap om vad det kunde vara.

I torsags började även halva hakan svullna, kinden strax över käkbenet, svullnad på
halsen bredvid bakre käkben. Hon hade börjat få ont, riktigt ont.
Under kvällen startade feberkarusellen och den nådde 39.2.
På fredag bestämde jag att det var dags att besöka läkare igen.
Nu var svullnaden i halva nedre delen av ansiktet och smärtan har tilltagit! Svullnad i hals och svårt att svälja. Mandlarna är med svullna och andra skörtlar.
Öppna mottagningen igen - Läkarens fokus - PIERCINGEN - igen..
Kotten vägrar att ta bort den. Känner sig liten som om ingen vill höra på henne.
(jag finns där och agerar förälder - orolig och försöker framföra vad som problemet)
Skarp antibiotika/penicillin blir utskriven pga att hon inte tål 'vanligt'.

Fredagkväll: Hög feber.. Ringer sjukrådgivningen 23.30 för att jag är orolig, jag kan inte ta bort piercingen själv. Kotten har sagt att svullanden(det syns med) har spridigt sig ut i läppen där piercingen sitter så att det har spruckit där ringen sitter, som sakta håller på att sjunka in i läppen pga svullnaden - ett öppet sår innanför läppen med andra ord. ONT! Gråter av smärta.
Hon och jag kommer överrens om att piercingen måste bort oavsett, det är inte värt det, trots att det inte är den som har orsakat det hela.


Lördagmorgon kl.08.00: Jouren tar emot och det slutar med att vi remitteras till akuten i den större staden 6 mil bort, öron/näsa/hals-jouren finns där över helgen. Fortfarande inte ont där piercingen sitter.
Hem och hämtar viktiga saker sedan bär det av..
..inga andra än vi finns på plats på akuten - skönt utan köer!
Det tar 5 minuter och sen är vi inne och väntar på ny läkare.
En snabb överblick över situationen av läkaren.. verktyg hämtas, tänger av olika slag.. *knipps*.. så är den borta! Kotten gråter för det gör så ont!!
Läkaren går ner med en kamera(25cm lång) genom näsgången för att titta på halsen som är svullen för att se om det finns nåt annat där som inte ska vara där. Klämmer och trycker på hakan, halsen..
- Du har ett virus, ingen bakterie. Orsaken är INTE din piercing men den har tyvärr hjälpt till att skapa inflammationen i dina skörtlar. Du har ett dåligt immunförsvar sedan en tid tillbaka. Du är ett lätt 'offer' i sammanhanget. När allt har läkt och du är ok igen, kan du med stor sannolikhet skaffa en ny piercing utan komplikationer!

Du kan tro att det var musik i öronen på Kotten, glad över att till motsatt andra, blivit hörd.
På kvällen hade hon 40 grader i feber..kräkningar.. Fast det tror jag var medicinen.

Idag - söndag - feber 37.9 den är iaf på väg neråt nu.
Medicin ska tas och idag riggar vi med en spann i närheten fall i fall...

Jaa, detta var vecka 13.. otursveckan för Kotten!

Inga kommentarer: